Kawa zbożowa, jej plusy i minusy

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa. Pamiętam jej smak i zapach – kojarzy mi się z moim dzieciństwem (W czasach PRL była uważana przez Polaków jako produkt gorszy i była używana jako tańszy zamiennik luksusowej wtedy kawy, która była towarem luksusowym) z moim przedszkolem i szkołą podstawową. Później przerzuciłem się na  kawę kofeinową, którą pije do dzisiaj, ale chciałbym trochę zmniejszyć jej dawki.  Dziś z powrotem chce powrócić do smaków dzieciństwa i przerzucić się właśnie z kawy kofeinowej na kawę zbożową. A czemu ? Ponieważ stwierdziłem że za dużo kofeiny pochłaniam i chce to zmienić. Chociaż kawa zbożowa nie działa pobudzająco (można pić ją nawet wieczorem, nie podnosi ciśnienia), bo nie ma kofeiny ale ma podobny aromat (niekiedy przypomina smak tej tradycyjnej) i posiada wiele pozytywnych właściwości.

Z czego jest kawa zbożowa?
Kawa zbożowa jest przygotowywana z prażonych nasion zbóż, przeważnie jest to jęczmień, żyto, pszenica, ale może również zawierać korzeń cykorii, buraki cukrowe oraz inne składniki.  Kawa zbożowa nie zawiera barwników, konserwantów i jest wzbogacona o minerały i witaminy.  Najbardziej popularną postacią kawy zbożowej jest typ instant, czyli rozpuszczalna lub w formie torebeczek. Wszyscy pewnie z nas kojarzą przede wszystkim jedną markę Inka, ale obecnie mamy kilka rodzai tej kawy.

Dlaczego warto pić kawę zbożową, czyli długa lista plusów:
Bogata w błonnik pokarmowy – Wspomaga perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm
Bezpieczna – mogą ją pić osoby, które mają problemy z nadciśnieniem lub problemy wrzodowe układu pokarmowego oraz kobiety w ciąży, dzieci.
Nie uzależnia – w porównaniu do kawy tradycyjnej nie posiada w składzie kofeiny, która działa uzależniająco
Źródło witamin i minerałów – zawiera m.in potas, selen, magnez – wspomaga układ krwionośny i nerwowy
Niskokaloryczna – 2 łyżeczki kawy zbożowej to około 10 – 50 kcal, oczywiście bez dodatków
Zawiera polifenole – czyli przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami – spowalnia proces starzenia się skóry
Zawiera Inuline – czyli prebiotyk, który wspomaga wchłanianie wapna do organizmu oraz korzystnie na bakterie pokarmowe
Pomaga w odchudzaniu – wspomaga pracę jelit, pobudza i reguluje metabolizm oraz działa sycąco
Inne – Obniża zły cholesterol we krwi oraz nie zakwasza organizmu

A minusy ?
Zawiera wysoki indeks glikemiczny – czyli po wypiciu kawy zbożowej wzrasta stężenie glukozy w naszej krwi, dlatego nie jest polecana u osób, które chorują na cukrzycę
Wszystko z umiarem – podobnie jak prawdziwa tradycyjna kawa jest źródłem szkodliwego akryloamidu
Gluten – powinny unikać go osoby uczulone na gluten, lecz na rynku marka Inka wprowadziła wersję bezglutenową

 

Dodaj komentarz