Najlepiej spożyć przed – Najlepiej spożyć do

Terminy ważności produktów

Odkąd zacząłem się  zdrowo odżywiać i ograniczać do minimum śmieciowe jedzenie, zacząłem również czytać opakowania produktów. Na etykiecie produktów spożywczych znajdziemy takie informację jak: skład z wyszczególnionymi substancjami, wartości odżywcze, sposób przechowywania i przygotowywania, nazwę producenta lub importera i co najważniejsze termin przydatności spożycia. I tutaj zatrzymamy się na tym ostatnim – termin przydatności produktu. Szczerze to nigdy nie czytałem etykiet, ładowałem wszystko bezmyślnie do koszyka, jak leciało – ufałem sklepowi, który wystawia produkty procentów na półki, że wszystko jest świeże i można jeść bez obaw. Dwa tygodnie temu znalazłem na półce 2 produkty które przekroczyły już datę „najlepiej spożyć przed” oraz trafił mi się jeden produkt który przekroczył o zgrozo datę „najlepiej spożyć do”. Tak są dwa różne oznaczenia, które określają termin przydatności produktu, samo o tym nie wiedziałem. Właśnie a czym różnią się te dwa pojęcia ?

„Najlepiej spożyć przed” -termin często podawany przy takich produktach jak: przyprawy, kawa i herbata, wyroby cukiernicze, ryż, kasza i makaron, dżemy, przetwory i wiele wiele innych. Są to produkty dla których oznaczona jest minimalna trwałość i jeśli będą prawidłowo przechowywane zachowają swoje właściwości. Po upływie terminu producent już nie gwarantuje że otrzymamy taką samą jakość jak przed datą przydatności do spożycia, czyli smak, kolory czy zapach może odbiegać od tego czego oczekujemy od produktu. Spożywanie takich produktów nie zagraża naszemu zdrowiu. Czyli podsumowując, mając w szafce przeterminowany 2 miesięczny ryż możemy śmiało go wrzucić do garnka.

Najlepiej spożyć przed
Najlepiej spożyć przed

„Najlepiej spożyć do” – termin często podawany przy produktach, które szybko się psują, czyli ryby, mięso, przetwory mleczne czy soki niepasteryzowane. Po upływie terminu  „najlepiej spożyć do” produkt całkowicie nie nadaje się do spożycia i może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Należy także pamiętać że źle przechowywany produkt także może być nie przydatny do spożycia nawet jeśli na opakowania data nie została jeszcze przekroczona.

Najlepiej spożyć do
Najlepiej spożyć do

Czytajcie etykiety !

 

Zapisz

1 Comment

  1. Bardzo przydatny wpis 🙂 mało osób w ogóle rozróżnia te dwie informacje, co więcej jeszcze rzadziej z nich korzysta :/ warto czasem poświęcić 10min. więcej na zakupy i przecyztać etykietkę 🙂

Dodaj komentarz