Sałatka brokułowo – fasolowa z sosem czosnkowym

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym

Jako że ostatnio jestem na diecie (jem mniej a częściej i pilnuje aby na moim talerzu nie trafiało śmieciowe jedzenie) dzisiaj na kolacje lekka sałatka z brokułem, fasolką szparagową, pietruszką oraz sosem czosnkowym. Jednym słowem brokułowa pychota. Szkoda że zdjęcia mi nie wyszły, dopiero zobaczyłem że są okropne jak już zjadłem sałatkę z żoną 😀 Będę musiał edytować potem wpis o nowe zdjęcia jak tylko ponownie będę robił ten przysmak.

Składniki sałatki brokułowej:

  1. Brokuł
  2. Fasolka szparagowa
  3. Korzeń pietruszki
  4. Ząbek czosnku x 3
  5. Szczypiorek
  6. Daktyle
  7. Mały jogurt
  8. sól i pieprz
  9. Słonecznik

Przygotowanie sałatki:

Na początku zajmiemy się sosem czosnkowym, aby trochę sobie poleżał i się przegryzł. Rozgniatamy czosnek i siekamy jak najdrobniej, tak samo drobno siekamy szczypiorek. Oba te dwa składniki zalewamy jogurtem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy kolejno drobno pokrojony korzeń pietruszki, fasolkę szparagową i brokuły. Gotujemy około 5-10 minut, aż warzywa będą dość miękkie ale nie za twarde, czyli na al dente. Jako że pietruszkę drobno pokroiliśmy trzeba całość odcedzić do naczynia. Trochę nam musi to ostygnąć więc zajmiemy się prażeniem słonecznika na suchej patelni oraz krojeniem daktyli – jak najdrobniej.

Na gotowe warzywa – brokuły, pietruszkę, fasolkę – wrzucamy daktyle, prażony słonecznik, a całość polewamy sosem – ja lubię dużo sosu, sam jogurt więc bez kalorii specjalnie nie dodałem majonezu. Szkoda że zdjęcia takie cienkie ;/ Trzeba popracować nad jakością fotek. Jakieś książki polecacie ??

sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
sałatka brokułowa

 

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz