Śniadaniowe musli w słoiku

Śniadanie musli w słoiku

Od czasu nie jedzenie śmieciowego jedzenia, coraz częściej wyszukuje przepisów na syte zdrowe śniadania (przed śniadaniem również spożywam błonnik witalny do przeczytania tutaj)
Śniadaniowe musli w słoiku, śniadanie które można przygotować wcześniej wieczorem, zakręcić słoik i zjeść rano, idealny dla osób, które nie mają czasu na poranne śniadania.
Idealnie sprawdza się również jako drugie śniadanie, można zakręcić i zjeść w pracy, w podróży czy w szkole. Jeśli chodzi o same składniku to jest ona niezliczona, ja przygotowałem to co prawie miałem pod ręką

Składniki:
– płatki owsiane górskie – 2 szklanki
– słonecznik łuskany – 1 szklanka
– 3-4 suszonych daktyli
– 3 łyżki miodu
– brzoskwinie – 2 sztuki
– 2 małe jogurty naturalne
– szklanka porzeczek czerwonych

Śniadaniowe musli w słoiku
Śniadanie słoiki

Na patelnie wrzucamy płatki owsiane i słonecznik, aby lekko podprażyć składniki. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, aby cała zawartość nam się zlepiła. Już po chwili miód łączy nam zawartość patelni.Całość ściągamy z patelni aby wystygło.

Do małego garnka wrzucamy porzeczki oraz łyżkę miodu. Całość gotujemy, mieszając możemy rozgniatać porzeczki. Trzymamy na ogniu aż do uzyskania konsystencji musu. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

W między czasie kroimy daktyle jak najdrobniej potrafimy, brzoskwinie natomiast kroimy w dość dużą kostkę.

Jeśli wszystkie składniki mamy już chłodne, na dno słoików wsypujemy około 4 łyżek płatków ze słonecznikiem i zalewamy jogurtem naturalnym. Na jogurt układamy nasze brzoskwinie i daktyle. Następnie wylewamy nasz mus porzeczkowy i ponownie układamy musli i jogurt. Na koniec możemy ułożyć odrobinę musu i skropić to odrobiną pozostałością musu porzeczkowego. Można zakręcić i schować do lodówki aby zjeść o poranku.

Tak jak wspomniałem to tylko przykład składników, zamiast brzoskwinie możemy dodać banana, zamiast musu z porzeczek może być z malin. Dodatkowo aby było trochę chrupkości można dodać płatki kukurydziane – kombinacji jest mnóstwo.
Smacznego

Dodaj komentarz