Zioła i przyprawy które pomogą w odchudzaniu

Zioła i przyprawy na odchudzanie

Każdy z nas używa jakiś ziół i przypraw, ale czemu nie połączyć przyjemne z pożytecznym. Przechodząc na dietę, mało kiedy ich używałem, przeważnie jadłem byle co i byle jak – fast foody i inne niezdrowe przekąski. Zresztą dieta wydawała mi się, że będzie nudna, niesmaczna i mdła a potrawy będą nijakie. Myliłem się, jest zdecydowanie smaczniej, dzięki ziołom i przyprawom, które  przemycam gdzie się tylko da. Niektóre zioła i przyprawy, oprócz wyjątkowych aromatów i smaków pomagają nam schudnąć. Poniżej przedstawie wam zioła i przyprawy, które stosuje w mojej diecie. Zioła i przyprawy, które przyspieszają przemianę materii, pomagają spalić kalorie i co najważniejsze są zdrowe i smaczne.

Czarny pieprz

Każdy z nas ma go w kuchni, oprócz soli jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw. Nadaje on delikatnej ostrości naszym potrawom, ale czy tylko ? Piperyna, czy mówi wam to coś ? Piperyna to substancja który występuje w czarnym pieprzu, to ona nadaje smak ostro gorzki. Sama piperyna wspomaga wydzielanie trawiennych soków i poprawia strawność oraz posiada inne właściwości, które pomogą nam zwalczyć tłuszcz.

Cynamon

Często go stosuje do lekkich deserów i owoców. Cynamon wspomaga pracę żołądka i ułatwia trawienia, ale przede wszystkim reguluje poziom cukru we krwi. Dla tych którzy lubią słodycze, idealnie pasuje w kuchni. Cynamon osobiście najczęściej dosypuje sobie do kawy zbożowej, ale od wczoraj przygotowuje z niego koktajl. Jedna szklanka wody + 1 łyżeczka miodu + 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku.

Curry

Jedna z moich ulubionych przypraw, chyba kurczak został stworzony do tego aby go łączyć z curry 🙂 Typowo orientalna przyprawa jedna z głównych składników kuchni hinduskiej. Samo curry to tak naprawdę kompozycja różnych przypraw, które wchodzą w jej skład – znajdziemy tam m.in kurkumę, pieprz, chili, imbir, cynamon i wiele innych (skład zależy od regionu z którego pochodzi) Curry przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie, chroni serce oraz pomaga w walce z nowotworami.

Kurkuma

Kurkuma (inaczej nazywana szafranem indyjskim) to prawdziwa bomba zdrowia, silny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki. W smaku mdła, dodatkowo mało intensywna, dlatego można dodawać ją wszędzie gdzie tylko się da, czy to będą słodkie czy gorzkie i słone potrawy. W odchudzaniu pomaga nam dzięki temu że przyspiesza metabolizm i ogranicza rozwój komórek tłuszczowych. Zawsze dosypuje ją regularnie do moich potraw.

Chili

Obowiązkowo w mojej kuchni zaraz przy Curry, nie wyobrażam sobie życia bez Chili. Tajemniczy składniki ? Kapsaicyna, która podkręca nasz metabolizm i ułatwia dzięki temu trawienie oraz poprawia ukrwienie organizmu. A czym jest dla mnie Chili ? Poprawiaczem nastroju, zdecydowanie jestem uzależniony od chili, jeśli mam zły humor to ostra potrawa zawsze poprawia mi nastrój i daje kopa do działania.

Imbir

Ta przyprawa, którą zawsze a to zawsze staram się kupić w postaci korzenia (jest zdecydowanie bardziej aromatyczna) wyjątkowo rozgrzewa nasze ciało oraz przyspiesza przemianę materii. Imbir także jak Chili zawiera kapsaicynę. Imbir idealny z herbatą, obowiązkowo zagości u mnie od jesieni, dlatego że jest również bogaty w substancje antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Mięta

Rośnie u mnie ładnie na działce, bogata w żelazo, magnez, wapno i fosfor. Liście mięty wspomagają wydzielanie soku żółciowego, usprawniają pracę jelit i reguluje pracę żołądka – dla tych którzy objadli się tłustą karkówką, idealna. Często z żoną i dzieciakami w czasie upałów przygotowujemy sobie napój miętowo-cytrynowo-miodowy.

Goździki

Goździki jak dla mnie mają korzenno, lekko ostro gorzki smak. Często stosuje przy bólu gardła, dwa lub trzy goździki ssane przez 20-30 minut pomagają, dodatkowo poprawiają zapach z ust. Odnośnie odchudzania poprawiają trawienie i łagodzą niestrawność.

Kardamon

Jak dla mnie kardamon zaraz po cynamonie idealnie pasuje do kawy, nadając jej niesamowity smak. Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata o niesamowitych właściwościach leczniczych. Kardamon pobudza organizm do większej, intensywnej pracy dzięki czemu poprawia przemianę materii. Działa również na wzdęcia i niestrawność.

Bazylia

Moja królowa ziół, jej zielone listy idealnie komponują się z pomidorem i mozzarellą. Bazylia przede wszystkim poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie pokarmu i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Bazylia to pełny wór witamin i minerałów, m.in potasu, magnezu, żelaza, potasu, kwasu foliowego i innych. Jak dla mnie bazylia również tak jak chili poprawia nastrój, jej zapach jest wyśmienity – zawsze kojarzy mi się z moimi wakacjami we Włoszech.

Majeranek

Majeranek przyspiesza metabolizm, zapobiega wzdęciom, wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych. Według mnie, grochówka bez majeranku to nie grochówka, i to właśnie majeranek wspomaga trawienie warzyw strączkowych – fasoli i grochu. Ma wspaniały specyficzny zapach i korzenny, lekko szczypiący smak

Tymianek

Bardzo popularna w kuchni przyprawa, która świetnie wspomaga trawienie.Doskonale poprawia smak ryb, mięs i warzyw strączkowych. Tymianek ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Przyprawy i Zioła odchudzanie
Przyprawy i Zioła odchudzanie

Rozmaryn

Korzenno, gorzkawy smak super pasuje do potraw mięsnych, ale także do ryb, warzyw i zup. Rozmaryn ma właściwości wspomagające trawienie, ale działa także rozgrzewająco i jest stosowany w przeziębieniu i grypie.

Lubczyk

Lubczyk wspomaga pracę układu trawiennego oraz zapobiega fermentację jelitową. Lubczyk także działa na wzdęcia, niestrawność i bóle brzucha. Zioło bez którego nie mogę sobie wyobrazić rosołu, idealnie pasuje do tej zupy, pachnie niesamowicie.

Morwa biała

Roślina pochodząca z Azji, powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów w organizmie, czyli zmniejsza produkcję tłuszczu co w konsekwencji zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej. Stosowana jest również jako środek przeciwgorączkowy i moczopędny.

Koper

Koper włoski usprawnia przede wszystkim pracę jelit, eliminuje również wzdęcia oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Koper włoski sprawnie przyspiesza metabolizm naszego organizmu.

Kolendra

Nasiona kolendry zawierają kamfen, linalol i inne związki chemiczne, które pomagają nam w problemach układu pokarmowego. Działa skutecznie na wzdęcia i niestrawność. Kolendra jest również bogata w błonnik, dzięki czemu przyspiesza nasz metabolizm.

Szałwia

Szałwia poprawia pracę układu trawiennego, dzięki dużej ilości związków żywicowych, garbników i goryczy. Listki szałwi dodane do wzdymających i tłustych potraw czynią je bardziej strawnymi dla naszego organizmu. Natomiast napar pobudza wydzielanie żółci i soku żółciowego, ułatwia przyswajalność pokarmu oraz trawienie.

Cząber

Wyrazisty, lekko pikantny smak. Zawiera taninę, która łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego m.in wzdęcia, biegunki, odbijanie. Reguluje i usprawnia cały proces trawienny, działa również rozkurczowo, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie

Jałowiec

Owoce jałowca działają korzystnie na cały układ pokarmowy. Jałowiec poradzi sobie z ciężko strawnymi i tłustymi potrawami, dzięki produkcji żółci. Jałowiec reguluję pracę jelit, pobudza przemianę materii oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom.

Kminek

Kminek przyspiesza naszą przemianę materii, działa również moczopędnie, co pozwala nam usunąć nadmiar wody z organizm. Kminek obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera flawonoid, czyli substancje antynowotworowe.

Anyż gwiaździsty

Anyż gwiaździsty (inaczej badian) łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowego, dla tych co walczą z przejedzeniem. Anyż działa także moczopędnie, rozkurczowo i pobudza trawienie. W kuchni często dodawany do owców ale również do mięs.

Gałka muszkatołowa

Cudowny korzenno, słodkawo gorzki smak o intensywnym aromacie. Gałka muszkatołowa poprawia trawienie, dzięki wydzielaniu się soków żołądkowych. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i likwiduje wzdęcia. Przyprawę należy używać z umiarem, może powodować działania psychoaktywne.

Rumianek

Uwielbiam jego smak i charakterystyczny mocny zapach, często go pije wieczorami, zawsze pomaga mi się uspokoić i zasnąć. Rumianek usprawnia przemianę materii, pomaga przy przeziębieniu oraz sprawdza się skutecznie przy zaparciach.

Pokrzywa

Naturalny antybiotyk, znana od wieków niestety obecnie mało popularna (dawniej gotowano z jej liści zupę – muszę kiedyś wypróbować) Działą moczopędnie, pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody w organizmie, dzięki czemu możemy poczuć się lżej. Pokrzywa obniża poziom cukru w krwi, usprawnia przemianę materii oraz reguluje układ pokarmowy. Dodatkowo pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy, działa antybakteryjne i antywirusowo.

Zioła i przyprawy odchudzanie
Zioła i przyprawy odchudzanie

Zapisz

Dodaj komentarz